Αρμεκτήρια για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής: Τι πρέπει να προσέξετε

Το γάλα είναι ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής και όπως κάθε κτηνοτρόφος γνωρίζει, οι καταναλωτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και την γεύση του. Για να γίνει καλό και ποιοτικό γάλα όμως, απαιτεί υγιείς και ήρεμες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και φυσικά τα κατάλληλα αρμεκτήρια για να το συλλέξουν.

Γενικά το άρμεγμα, όταν αναφερόμαστε σε μεγάλες φάρμες, αποτελεί μία λεπτή και δύσκολη διαδικασία, που αν δε γίνει σωστά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής όσο και το ίδιο το γάλα που παράγεται. Γι’ αυτό τα αρμεκτήρια θα πρέπει να είναι προσεκτικά κατασκευασμένα, ώστε να μην ταλαιπωρούν, τραυματίζουν ή τρομάζουν το κοπάδι και επιπλέον να κάνουν το άρμεγμα ταχύτερο και απλούστερο, τόσο για τον κτηνοτρόφο όσο και για τα ζώα του.

Πώς μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι τα αρμεκτήρια που θα επιλέξουμε θα είναι τα κατάλληλα για τις δικές μας αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και τις απαιτήσεις της φάρμας μας; Ακολουθούν μερικά στοιχεία που πρέπει να έχετε υπόψιν σας κατά την επιλογή τους.

Η επιλογή εξοπλισμού εξαρτάται πρωτίστως από το μέγεθος της φάρμας σας

Προφανώς δεν είναι δυνατόν να στριμώξετε σε ένα μικρό χώρο ογκώδη μηχανήματα που θα πιέζουν τα ζώα και θα δυσκολεύουν την διαδικασία. Επιλέξτε με βασικό κριτήριο τη χωρητικότητα και αναζητήστε τις διαφορετικές λύσεις σε αρμεκτήρια (παράλληλο, ψαροκόκκαλο, swing over κ.α.) που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.

Τα κατάλληλα είδη για τις ανάγκες του κοπαδιού

Το σημαντικότερο για την καλή υγεία της επιχείρησης σας είναι να εξασφαλίζετε ότι οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής θα είναι εξίσου υγιείς και ήρεμες και δεν θα ταλαιπωρούνται κατά το άρμεγμα. Με βάση λοιπόν το μέγεθος του κοπαδιού και το πόσες φορές την ημέρα απαιτείται άρμεγμα, επιλέξτε τα κατάλληλα αρμεκτήρια για τις ανάγκες της δικής σας φάρμας.